احمد مسجدجامعی در گفتوگو با ایکنا:
«ایکنا» موجب شفافیت در تعاریف فعالیتهای قرآنی کشور شد

به گزارش روابط عمومی سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور، احمد مسجدجامعی، وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی و قائممقام رئیس مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی، همزمان با سالروز تولد ۲۲ سالگی خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به خصوصیات این رسانه و چگونگی حرکت آینده آن برای رشد و تعالی بیشتر این رسانه پرداخت و اظهار کرد: برای اطلاعرسانی از فعالیتهای قرآنی باید ابتدا فعالیتهای قرآنی تعریف شود، تعریف و اطلاعرسانی به صورت شطرنجی یکدیگر را کامل میکنند، یعنی اطلاعرسانی منجر به تعریف فعالیتها و تعریف نیز منجر به اطلاعرسانی میشود.
وی افزود: به همین دلیل و با ایجاد خبرگزاری ایکنا، بسیاری از فعالیتهای قرآنی ابتدا تعریف و سپس، شناخته شد. روزگاری که سخن از چاپ مجله «گلستان قرآن» شد، بسیاری افراد اینگونه عنوان میکردند که آنچنان فعالیت قرآنی در کشور وجود ندارد که نیاز به چاپ مجله باشد، آن مجله منتشر شد و در نوع خود خدمتی قرآنی بود. پس از آن نیز اندیشه و پیگیری تأسیس خبرگزاری ایکنا نشان داد فعالیتهای قرآنی در داخل و خارج از کشور نیازمند اطلاعرسانی و پرداخت رسانهای است.
مسجدجامعی در ادامه با بیان اینکه آغاز فعالیتهای ایکنا، موجب شفافیت در تعاریف فعالیتهای قرآنی کشور شد، افزود: امروزه گروههای جدید یعنی کسانی که شبکههای اجتماعی را به عنوان نسل زد گردانندگی میکنند، از نوع گروههای گذشته نیستند و جلسات گفتوگو با این گروهها راهکار توجه بیشتر به فضای نخبگی در حوزه اطلاعرسانی قرآنی است.
وی اظهار کرد: اگر چنین اتفاقی رخ دهد و گفتوگوها انجام شود، هم دانایان قرآنی به زبان روز آشنا میشوند و هم کسانی که چنین پرسشهایی دارند، ادبیات مشترکی با دانایان قرآنی پیدا کرده و مسیر برای رشد و توسعه فرهنگ قرآنی در کشور ایجاد میشود. لذا شکاف ایجاد شده در این زمینه را باید با گفتوگو پر کرده و جایگاه قرآن در مجموعه نظام اجتماعی را به خوبی تبیین کرد. ما معتقدیم قرآن مجموعهای از مفاهیم نورانی است و موجب انسجام اجتماعی و فرهنگی بیشتر مردمان میشود.
وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: گاهی پرداختن صرف به مناسک، دین را از عمق خارج میکند، همچنین گفتوگو با نسل جدید زمینه را برای آگاهی دقیق جامعه از فعالیتهای قرآنی کشور فراهم خواهد کرد. در کار پژوهش یک نظام ارجاعات داریم، زمانی بر موضوع مقالات و پژوهشهای قرآن تمرکز و دقت کردم که پژوهشگران قرآنی به چه افرادی ارجاع میدهند؛ نتیجه خیلی عجیب بود، متوجه شدم آیتالله معرفت با اینکه تعداد آثار قرآنیشان زیاد نیست اما در نظام ارجاعات به ایشان خیلی توجه شده است به دلیل اینکه بیانات ایشان عمیق بوده و حرف نو ارائه کردهاند در نتیجه شاهد ارجاعدهی نسل جدید به سخنان این افراد نیز هستیم. با این وصف باید متوجه جایگاه متفاوت خطابهخوانی با مسائل پژوهشی، علمی و تحقیقی در رسانه باشیم. بنابراین، امروز باید با نسل زد جامعه به نوعی به فهم و زبان مشترک رسید تا بتوانیم به سؤالات آنها پاسخ داده و شبهات ایشان را رفع کنیم.
وی در ادامه با توصیهای به خادمان رسانه در ایکنا تصریح کرد: ایکنا باید مراقب باشد خط اصلی و فلسفه وجودی خود را فراموش نکند و به همین منظور نیازمند بازبینی در فعالیتهای خود از ابتدا تا به امروز است. زمانی مسابقات قرآنی دانشجویان مسلمان جهان از سوی جهاددانشگاهی و ایکنا برنامهریزی و برگزار میشد که بسیار تأثیرگذار بود و باید از اینگونه ظرفیتها به خوبی استفاده کرد. ایکنا اکنون و پس از ۲۲ سال فعالیت مستمر رسانهای در حوزه قرآن و عترت باید برنامهها و ایدههای خود را از ابتدا تا به امروز بازبینی و مرور کند و در این بررسی بتواند از ظرفیتهای مؤثر قرآنی در ایران و سطح بینالمللی بهرهمند شود.
وی با اشاره به اینکه گفتوگو با نسل امروز میتواند در قالبهای مختلفی همچون تصویر، گزارش و ... روی دهد، گفت: نمایشگاه قرآن باید به اقشار مختلف جامعه توجه کند. شعار نمایشگاه قرآن نیز باید متناسب با جامعه و اقشار مختلف جامعه و تأثیرگذاری آن میان آحاد مردم انتخاب شود.
وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی که خود از بنیانگذاران اصلی نمایشگاه قرآن در کشور است، در پاسخ به این پرسش که برای پویایی و مخاطبپذیری بیشتر در نمایشگاه قرآن باید چه راههایی را پی گرفت؛ بیان کرد: در دورانی که نمایشگاه قرآن راهاندازی شد، به دنبال ایجاد فضایی در نمایشگاه بودیم که فعالیتهای قرآنی به خوبی در آن دیده شود. همچنین، فضایی ایجاد شد تا زمینه حضور نوآوریهایی قرآنی در نمایشگاه فراهم شود. در آن دوران از برخی پایاننامههای قرآنی حمایت شد تا به چاپ برسند و نمایشگاه قرآن در آن زمان محل عرضه ایدههای جدید و ارائه گزارش سالانه فعالیتهای قرآنی بدون تمایز بود. بانوان قرآنپژوه، هنرمندان قرآنی، نوآوران قرآنی در آن دوران فضای بسیار روشن و کاملی برای حضور در نمایشگاه و ارائه خدمات خود داشتند و امروز نیز برای تأثیرگذاری بیشتر بین اقشار مختلف مردم باید این فضا را دنبال کنیم.
نظر شما :