نخستین سمینار تخصصی «آشنایی با بازار جهان اسلام؛ با محوریت کشور عمان» برگزار شد
به گزارش روابط عمومی سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور؛ در ابتدای این سمینار که از سامانه امجد جهاد دانشگاهی نیز به صورت زنده پخش میشد گزارش کوتاهی از سوی عباسی، مدیر مرکز آموزشهای تخصصی سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور ارائه شد.
در ادامه این سمینار اولین پنل تخصصی با عنوان «عمان و بازار جهان اسلام» با حضور جواد رکابی شعرباف و حسن تیزمغز برگزار شد.
در ابتدای این پنل جواد رکابی شعرباف با اشاره به اینکه عمده توجه ایران در سیاست خارجی کشورهای غیراسلامی بوده است، گفت: متاسفانه توجه خاصی به کشورهای اسلامی نشده و در بین کشورهای اسلامی هم این بیتوجهی نسبت به کشور عمان بیشتر از بقیه بوده است. لذا جا دارد از مجموعه جهاد دانشگاهی به خاطر اهتمام در برگزاری این سمینار قدردانی کنم.
وی افزود: کشور عمان ظرفیت و امکانات و زمینه همکاری فی ما بین بسیاری دارد، این کشور جزء کشورهایی است که کمترین رابطه تجاری با آنجا داریم، البته در سال های اخیر مقداری بهتر شده است. اما قبل از آن توجه بسیار اندک بوده است. شاید بخشی از این بیتوجهی به دلیل گذاشتن تمام ظرفیت تجارت خارجی در سبد امارات و دوبی در جنوب خلیج فارس باشد. روندی که جای نقد بسیاری دارد.
در بخش دیگری از این پنل، حسن تیزمغز، رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران و عراق، به بیان مطالبی پرداخت. وی با اشاره به اینکه باید پژوهشهایی با موضوع تعاملات ایران و کشورهای اسلامی صورت بگیرد، گفت: مطالبی که در چنین سمینارهایی مطرح میشود، میتواند منابع یا خطوط فکری مناسبی برای این پژوهشها باشد.
وی در ادامه به سازمان همکاری کشورهای اسلامی اشاره کرد و گفت: سالهای قبل این سازمان راهاندازی شد تا کشورهای اسلامی بتوانند مایحتاج هم را تأمین کنند و بستر این فضا، همزیستی اقتصادی نیز داشته باشند تا زمینه توسعه جهان اسلام را فراهم کنند. در حال حاضر جمعیت مسلمانان دنیا حدود یک میلیارد و نهصد و پنجاه میلیون نفر است.
بخش دوم سمینار تخصصی «آشنایی با بازار جهان اسلام؛ عمان» صبح امروز دوم تیرماه با عنوان «کارگاه آشنایی با تجارت الکترونیک و محصولات فناورانه در کشور عمان و منطقه MENA» و با ارائه حمید علیبیگی، مشاور نوآوری اتاق بازرگانی بحرین و مدیر فضای کار اشتراکی پارادایسهاب در عمان، برگزار شد.
علیبیگی در این کارگاه به بیان برخی مبانی تجارت الکترونیک در کشور عمان و منطقه پرداخت و گفت: فضای کار اشتراکی فضایی است که در آن میز، صندلی، لبتاب و سایر تجهیزات مورد نیاز برای کار را اجاره میکنید تا مشغول به کار شوید. در حال حاضر در عمان پایگاهی را برای ایرانیها دایر کردهایم. اجاره ماهانه این فضا از ۲۰ ریال شروع میشود و تا مبالغ بالا ادامه دارد. شعبه ترکیه و قطر پارادایسهاب هم در حال رایزنی برای راهاندازی هستیم.
وی با اشاره به اینکه عمان امروز در جایگاه ۱۵ سال قبل امارات قرار دارد، افزود: عمانیها یک قرارداد ۴۰ ساله به انگلستان داشتند. زمانی که سلطان قابوس روی کار آمد، برای اینکه فضا را آرام کند، یک سری قراردادها با سران طوایف و نیز کشورهای مختلف منعقد کرد. یکی از این کشورها که قرارداد خوبی با آنها بست، کشور انگلستان بود. بر اساس این قرارداد، انگلستان نفت عمان را استخراج میکرد و درصدی از آن را به خود اختصاص میداد. این قرارداد سال ۲۰۱۶ به پایان رسید و سلطان قابوس برای اینکه خود عمان وارد حوزه استخراج نفت شود، این قرارداد را تمدید نکرد.
در نوبت بعدازظهر این سمینار، «کارگاه الفبای سفرهای خارجی» با ارائه مهدی پارسا، جهانگرد و طراح سفر برگزار شد. وی در این کارگاه با اشاره به اینکه تمرکز من در بیان این مطالب بر کاهش هزینهها هست، گفت: در سفر چند مقوله هست که هزینهبر است، اولین و مهمترین مورد حمل و نقل است. این موضوع برای ایرانیها که محدودیت پرواز و ایرلاین وجود دارد، مهمتر است. سادهترین راه سفر به هر جایی، سفر زمینی است، این نوع سفر که شامل کشتی هم میشود، سختی زیادی دارد و زمان زیادی میبرد و برای کسی که اهل تجارت است، این نوع سفر توجیهپذیر نیست.
وی سفر هوایی را نوع دیگری از سفر معرفی کرد و افزود: برای اینکه بتوانید برای یک مقصد بلیط مقرون به صرفه و ارزان بگیرید، چند فاکتور وجود دارد که باید رعایت شود. اولین مورد این است که شما محدودیت زمانی خود را کم کنید، یعنی اینگونه نباشد که برنامهریزی کنید تعطیلات آخر هفته به جایی بروید و آخرین روز تعطیلات نیز برگردید، قطعاً این پرواز گرانترین پرواز خواهد بود، چرا که در آخر هفته همه این کار را انجام میدهند. بنابراین باید محدودیت زمانی خود را حذف کنید.
همچنین جواد میرگِلَوی بیات، نویسنده کتاب عمان و دانشجوی دکتری مطالعات منطقهای دانشگاه تهران درباره اقتصاد سیاسی این کشور آسیایی، گفت: عمان در شرق جهان عرب قرار گرفته است و این شرقی بودن و موقعیت جغرافیایی، عاملی شده است تا تمدنی مجزا از شبهجزیره عربستان داشته باشند. عمان امروز، ادعای تمدنی دارد و خود را ذیل شبهجزیره تعریف نمیکند.
وی با اشاره به حضور اکثریت مردم عمان با مذهب اباضیه، درصد کمی اهل تسنن و درصد بسیار کمتر اهل تشیع(۳ تا ۵ درصد جمعیت) گفت: اباضیه از نسل خوارج هستند، البته خود این نسل، علاقهای ندارند که اینگونه معرفی شوند. اینان از سوی وهابیت نیز مورد تکفیر قرار میگیرند، چرا که وهابیت، نهتنها شیعه، بلکه سایر مذاهب اهل سنت و همچنین اباضیه را تکفیر میکند.
نظر شما :